Τμήματα προετοιμασίας θα δημιουργηθούν αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της ύλης διότι ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε το 2008 και η ύλη μπορεί να διαφέρει ριζικά.

 

20/7/23  Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον υπουργό, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε πως, συζητήθηκε το ζήτημα του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για τον οποίο εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της. Από την πλευρά του, ο υπουργός, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά των εκπαιδευτικών, τους διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα κάποια αλλαγή ενώ τους ζήτησε να εισηγηθούν προτάσεις για το σύστημα διορισμού.

11/7/23 Δήλωση του κ. Πιερρακάκη σχετικά με την ανακοίνωση διαγωνισμού ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών.
 «Δεν μιλάμε για κάτι που θα γίνει αύριο. Οι προγραμματικές δηλώσεις αντανακλούν προγραμματική πρόθεση τετραετίας». 
«Δε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με το ποιο θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο σύστημα προσλήψεων που θα συγκεράσει τις ανάγκες της εποχής, δηλαδή θα πρέπει να συγκεράσουμε διαφορετικές αξίες, ισότητας, αδιαφάνειας και αντικειμενικότητας. Μάς ενδιαφέρουν τα στέρεα βήματα και όχι να αλλάξει και να αλλάξει πάλι αμέσως μετά» σημείωσε.


Ιούλιος 2023
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι θα αλλάξει το σύστημα προσλήψεων μόνιμων Εκπαιδευτικών και θα  διεξαχθεί γραπτός διαγωνισμός μέσω  ΑΣΕΠ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργείου  στο νέο σύστημα διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών εκτός από την επίδοση στις  γραπτές εξετάσεις  θα συνυπολογίζονται και κάποια πρόσθετα κριτήρια 
-    προϋπηρεσία
-    η επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση στο γνωστικό αντικείμενο του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι) 
-    κοινωνικά κριτήρια
-    ίσως ξένες γλώσσες, Η/Υ